«L’advocacia del futur es decideix avui per a posar damunt la taula amb coratge debats incòmodes però necessaris per a avançar”

L’advocat Alexander Salvador és el flamant nou president de l’Advocacia Jove de Barcelona i ha començat a liderar la defensa dels drets i els interessos dels més de 6.000 advocades i advocats joves als que representa.

Alexander Salvador, advocat i President del Grupo de l’Advocacia Jove de Barcelona

Per tot això hem volgut parlar amb ell, i quina millor companyia per a fer-ho que la d’una advocada jove i amb talent com Andrea Mendiola, que dirigeix el seu propi despatx, Mendiolaw, i tanmateix és Vicepresidenta del col.lectiu Joves Juristes.

I no podiem començar aquest xerrada sense preguntar a l’Àlex com creu que l’advocacia jove està acollint conceptes com legaltech i innovación legal.  Com pots llegir al titular, ell pensa que existeix cert desconeixement i que és necessari aterrar aquestes idees de forma pràctica. No ens sorprèn gens no mica el que ens diu: recordem que una de les conclusions que va sorgir d’una enquesta llençada per ElObservatorio, think tank de Recursos Humans al sector legal liderat per Nacho Escobar, és que hi ha molt desconeixement entre els estudiants de Dret a l’entorn del legaltech.

“El Màster en Advocacia ha de formar a advocats, i no a juristes”

Altre tema que abordem, i que és conseqüència natural de l’anterior, és en quin moment dels estudis jurídics s’han d’impartir aquestes matèries esmentades, però també d’altres soft skills com la negociació, comunicació, competències digitales, etc. Tot i que no estem d’acord amb detalls que ens diu, ens sembla força interessant el seu criteri, doncs reflecteix el que pensa bona part de l’advocacia.  

“L’empreniment és sinònim de salut d’una societat, però sempre amb fonaments jurídics sòlids perquè protegim drets i interessos”

L’empreniment en el sector legal, especialment quan parlem de crear el teu propi despatx, ens va semblar un tema molt adient perquè l’Àlex es mulli. Us podem resumir el seu pensament d’aquesta manera: “Sóc partidari de l’empreniment, és sinònim de salut a la societat, però ha d’estar basat en fonaments formatius i d’experiència”. En qualsevol cas, a Derecho Práctico detectem una energía molt potent a l’entorn de l’empreniment al sector legal: llibres como el de l’advocat Raúl Herrera o l’auspiciat per l’Advocacia Jove de Madrid, posgraus amb un contingut molt rellevant sobre advocacia digital, despatxos virtuals, etc. Però també programes formatius que tenen molt de disruptius per a crear el teu propi despatx com l’Easyleapp MBA.

“L’advocacia d’ofici, una de les accions més nobles de la nostra professió, rep una imatge que no es mereix. Tenim a primeres espases defensant-la i la societat la veu com la dels pitjors advocats”

Més coses que vàrem comentar: la imatge de l’advocacia, precarització laboral, horaris i sous, salut mental, igualtat real d’oportunitats entre homes i dones, torn d’ofici… I com a colofó, vam recollir el titular de la seva recent entrevista a Economist & Jurist: “La abogacía joven debe tener coraje”.

Etiquetas: , , , , ,

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *